Yoğurt ve Kefirle Hastalıklara Savaş
Yoğurt, dünyanın en popüler fermente süt ürünlerinden biridir ve binlerce yıldır tüketilmektedir. Genellikle yemeklerin bir parçası olarak yanında besleyici ve lezzetlendirici olarak yer alır.
Sade atıştırmalıkların yanı sıra, sos ve tatlıların bir bileşeni olarak da kullanılmaktadır. Yoğurdun mucidi Türkler’dir. Avrupa’ya ve tüm dünyaya Anadolu ve orta Asya’dan yayılmıştır. Uzun ve sağlıklı yaşayan insanların ne yiyip içtikleri araştırıldığında karşımıza sıklıkla yoğurt çıkmaktadır. Yoğurt ve kefirdeki faydalı bakterilerin sindirim sistemimiz için sayısız faydaları var.. Çok fazlaca kalsiyum ve B grubu vitaminleri barındırır. Süt yağı, protein ve laktik asit içeriğiyle en başta sindirim sistemi kanserlerine karşı koruyucu etki sağlar.
Kemik ve kas gelişimi için mükemmel
Yoğurt zengin bir protein kaynağıdır. Tam sütten yapılan bir bardak (245 gram) sade yoğurt yaklaşık 8,5 gram protein içerir. Yoğurttaki bakteriler bağırsağın iç yüzeyine yapışmış halde bulunan bağışıklık sistemi hücrelerinin işlevini artırmaktadırlar. Bu muhteşem besin, vücuttaki toksit maddeleri atıcı özelliğe sahiptir. Bir nevi detox etkisi yapar. Özellikle protein ve kalsiyum içeriğiyle büyüme çağındaki çocukların kemik ve kas gelişimini için mükemmel bir besindir. Yoğurt yemeyi reddeden çocuklar için su ve biraz tuz ile ayran yapılıp içirilebilir.
Çocuklara sevdirmek zor değil
Yoğurda meyve parçaları koyulup sevdirilebilir. Mümkün olduğunca ev yoğurdu yapmalısınız. Çiğ süt alıp kaynattıktan sonra mayalayarak yoğurt elde etmek çok kolaydır. Hazır yoğurt alıyorsanız çeşitli markaları deneyiniz. Bir süre sonra ekşimeye başlayan yoğurtları tercih ediniz. Yoğurdun ekşimesi demek bahsettiğimiz faydalı bakterilerin çoğalıyor olması demektir. Yani koruyucu maddelerin daha az olduğunun göstergesidir.
Keçi sütüyle mayalanan kefir
Kafkasya yöresinde ortaya çıkan probiyotik bir içecek olan Kefir, Yoğurttan çok daha fazla, bağırsaklarımız için faydalı probiyotik bakteriler içerir. İyi bir bağırsak yapısının insan sağlığı için önemi son yıllarda iyice ortaya çıkarılmıştır. Kefir tüm bağırsak geçişini iyileştirir, Kalsiyum,B12 Vitamini, protein ve böylece bağışıklığı büyük ölçüde artırır. Ayrıca çocuklar için önemli. Ancak bağırsağın işleyişini gözlemlemek gerekir. Kefir, özellikle bağışıklıkta olmak üzere, vücutta çok sayıda yararlı etkisi olur.
Uzun yaşamın iksiri
Kafkaslarda yaşayanların uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmelerinin sebepleri arasında en fazla öne çıkan etkenin kefir olduğu düşünülmektedir. Keçi sütü veya inek sütü içerisine koyulan, görüntüsü karnıbahara benzeyen, fındık veya ceviz büyüklüğündeki “kefir mayası” ile yapılır. Mayalanan süt ayrılarak ayran gibi içilir. Geri kalan maya tekrar süt ile mayalanarak süreç devam eder. Kefiri karanlık ortamda saklamak gerekir. Süzülen ayran kıvamındaki içilecek olan kısmı buzdolabında, diğer mayalanacak kısmı buzdolabı dışında karanlık bir dolapta bekletmek daha iyi olur. Çünkü çok soğuk ortamda mayalanma çok yavaş olur. Kefirin faydaları saymakla bitmez. Sindirim sistemi üzerinde inanılmaz faydaları olan kefirin elbette bedene sağladığı muhteşemlikler bunlarla sınırlı değil.
Kalbi koruyor
Mucizevi ve doğal bir besin olarak hormonlu gıdalarla etkilenen ve bozulan cilt yapısını güçlendirmek, yeniden canlılığa kavuşturmak için gerçek doping etkisiyle yurtdışında bir çok ülkede başucu besini kefir. Ayrana benzeyen bir sıvı olarak tüketiliyor.Tüm sindirim sistemi sorunlarında faydalıdır. Günde 1 su bardağı içilmesi yeterlidir ama her hangi bir rahatsızlık söz konusu ise günde 1 litre de içilebilir. Mayalanma sırasında az da olsa alkol oluştuğu için bazı kaynaklarda çocukların kullanmaması söylenir ama kafkaslarda çocuklara yüzyıllardır verildiği bilinmektedir. Başlıca faydaları şöyle;
- Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
- Kemikleri güçlendirir.
- Kalp hastalıklarından koruyucu özelliği vardır.
- Karaciğere faydalıdır.
- Yüksek tansiyona faydalıdır.
- Protein içerir, tok tutucudur.
- Yaşlanmayı geciktirici özelliği vardır.
Havaların ısınmasıyla canlanan doğaya sevginiz daima sürsün. Bahar bayramınız kutlu olsun.
HERBALİST TARKAN GÜVELOĞLU