11.10.2024 - Rize Şehir Portalı

Evinizi ilaçlarken çocuğunuz kanser olmasın

Evinizi ilaçlarken çocuğunuz kanser olmasın

Evlerde böcek ilacı kullanımı çocuklar arasında lösemi ya da lenfoma (lenf kanseri) gelişme riskini arttırıyor. Kapalı mekanlarda böcek ilaçlarına maruz kalan çocukların lösemiye yakalanma riski yüzde 47, lenfomaya yakalanma riski ise yüzde 43.

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, Harvard Üniversitesi’nde yapılan, aileleri yakından ilgilendiren bu önemli araştırma hakkında şu bilgileri verdi:

ÇOCUKLARDA LÖSEMİ YA DA LENF KANSERİNE NEDEN OLUYOR

“Araştırma kapsamında lösemi ya da lenfomaya yakalanmış çocuklarla, sağlıklı çocuklar üzerinde böcek ilacına maruz kalma seviyeleriyle ilgili daha önceden yapılmış 16 araştırmanın sonuçları karşılaştırıldı. Evde, bahçede ve evin diğer dış mekanlarında maruz kalınan böcek ilaçları ve ot öldürücülerin seviyeleri incelendi.

Kapalı mekanlarda böcek ilaçlarına maruz kalan çocukların lösemiye yakalanma riskinin yüzde 47, lenfomaya yakalanma risklerinin de yüzde 43 oranına yükseldiği sonucuna varıldı.

Bu kanserlerin ortaya çıkmasına ne ya da nelerin sebep olduğuyla ilgili bir belirsizlik var ama böcek ilaçları her zaman şüpheli konumda oldular. Araştırmayı yürüten Harvard Üniversitesi’ne bağlı Harvard T.H. Chan School of Public Health ekibi “Bu araştırmanın sonuçları, böcek ilaçlarına maruz kalmanın çocukluk döneminde kişinin lösemi ve lenfomaya yakalanma riski üzerinde bir rol oynadığını, hem de önemli bir rol oynadığını doğruluyor” diyor.

PROSTAT YA DA MESANE KANSERİNİ DE ARTTIRABİLİR

Araştırma sonuçlarına göre böcek öldürücü ilaçlara maruz kalma ve kansere yakalanma riski arasındaki ilişki sadece lösemi ve lenfomayla sınırlı da değil. Böcek öldürücü ilaçlara maruz kalmak prostat ya da mesane kanseri gibi diğer kanser türlerinin gelişme riskini de arttırabilir.
Ayrıca böcek öldürücüler, evin her yerine püskürtüldüğü için ot öldürücülere göre daha zararlı.

Çocuklar böcek öldürücü ilaçlara onları nefes yoluyla alarak ya da yiyerek maruz kalabilirler. Bu ilaçlara ait kimyevi kalıntılar çocukların oynadıkları ya da vakit geçirdikleri yüzeylerde uzun bir süre kalmaya devam ederler. Bu kimyasallar çocukların ellerine, oradan da ağızlarına bulaşabilir. Genel olarak 12 yaşın altındaki grup, böcek ilaçlarının kansere sebep olan etkilerine karşı en çok hassasiyet taşıyan çocuklardır.

ONLARIN ÇOCUKLARI DA…

Yapılan başka araştırmada; çiftçilik gibi işlerde çalışıp yüksek miktarda böcek ilacına maruz kalan ebeveynlerde ve onların çocuklarında daha yüksek oranda lösemi ve lenfomaya yakalanma riskinde artış tespit edilmiş.

Kanser oranları, anne karnında böcek ilaçlarına maruz kalan çocuklarla, anneleri hamile kalmadan önce ebeveynleri en çok böcek ilacına maruz kalan çocuklar arasında da en yüksek seviyede.

Böcek öldürücülerin daha birçok sağlık probleminin ortaya çıkmasında rolü var.
Bu kimyasallara maruz kalmanın daha düşük IQ seviyesi ya da dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu gibi bazı nörolojik rahatsızlıklara sebep olduğuna dair gittikçe artan daha güçlü deliler var.

Yüksek dozlarda böcek ilacına maruz kalmak ani bebek ölümlerine dahi sebep olabiliyor. Araştırmacılar tarafından İtalya’da yedi aylıkken uykusunda ölen bir kız bebek üzerinde yapılan otopside, bebeğin beyin dokusunda yüksek miktarda DBNP denilen böcek ilacına rastlanılmış. Bu bebek ölmeden iki hafta önce, babasının evdeki sinekleri öldürmek için kullandığı böcek öldürücü spreydeki kimyasalları solumuş olabilir.”

BUNLARI MUTLAKA YAPIN

“Böcek öldürücü ilaçlar, bu ilaçlara ne kadar maruz kalındığına göre, bazı akut ve kronik sağlık problemlerinin gelişmesinde rol oynuyorlar” diyen Op. Dr. Betül Görgen, böcek ilaçlarının güvenli kullanımıyla ilgili vatandaşlara şu önerilerde bulunuyor:

– Merdiven altı firmalar tarafından lisanssız ilaçlarla bilinçsizce yapılan ilaçlamalar tüm aile fertleri için faciayla sonuçlanabilir. Evinizi güvenilir firmalara ilaçlattırmalısınız.

– İlacın etiketinde yazan miktardan fazlasını kullanmayınız.

– Böcek öldürücü sprey kullanılmadan önce çocukların, ev hayvanlarının ve oyuncakların öncelikle başka bir yere alınması ve sprey kurumadan ilaçlanan yere ilacın etiketinde yazan süre boyunca girmemeleri gerekiyor.

– Hamile olan ya da hamile kalmayı düşünen kadınların evde böcek ilacı kullanımından kaçınmaları gerekiyor.

KİMYASAL DIŞINDAKİ ÇÖZÜMLER

Böcek ilaçlarına daha az maruz kalmak için atılacak en etkili adım öncelikle böceklerin ortaya çıkmasını engellemek. Bunun için de ortalığa saçılmış eski yemek artıklarını temizlemeli, eve böceklerin girmek için kullanacakları oyuk ve çatlakları tamir etmelisiniz.

Evinize böcekler zaten girmişse, öncelikle mesela yosun kumu gibi kimyevi olmayan maddelerle onlardan kurtulmaya çalışın. Fosilleşmiş topraktan elde edilen yosun kumu böceklerin dış iskeletlerini kurutuyor.

Ebeveynler böceklerden kurtulmak için mutlaka kimyasal maddeler kullanmaları gerektiğini düşünüyorlarsa, bütün her yere püskürtülen spreyler yerine, böcek kovucu bantları tercih etmeliler.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ