17.10.2019 - Rize Şehir Portalı

Pepeçura tarifi

Pepeçura tarifi

Pepeçura, Rize’nin belkide en sevilen tatlılarından bir tanesi. Kabuğu daha kalın ve ince taneli, üzümün içini ısırmadan yediğinizde bal gibi ancak ısırınca bir ekşilik veren mis gibi kokulu siyah üzüm türünden yapılan, rengi ise ilgiyi ayrıca çeken bir tatlı. Peki nasıl yapılır bu tatlı? Gelin paylaşalım..

Öncelikle malzemeler:

Şırası için:

1kg kokulu üzüm.
2 su bardağı su

Muhallebisi için:

Hazırladığımız şıra
3 yemek kaşığı mısır unu
2 yemek kaşığı mısır nişastası
Nişastayı seyreltmek için 1 su bardağı su
Yarım su bardağı şeker

 

Yapılışına başlamadan önce ek bilgi olarak nişasta kullanmak yerine mısır ununu 2 katına çıkararak sadece mısır unundan yapabilirsiniz. Katı kıvamını alana kadar da göz kararı ekleyebilirsiniz.

Önce üzümleri iyice bir yıkayarak tanelerini ayıklayıp tencereye alalım ve üzerine 2 su bardağı su ekleyerek kaynamaya bırakalım. Kaynadıkça mutfağınızı mis gibi koku saracaktır. yaklaşık bir 15-20 dakika kadar kaynatmanız üzümlerin kabuklarından ayrıldığını göreceksiniz. İnce bir süzgeçten üzümleri ezerek suyunun tencerede kalmasını sağlayın* ve soğumaya bırakın.

Soğuduktan sonra tencereye üzüm şırasını alın, üzerine mısır ununu ve şekerini ekleyin. Tadı şekersiz ise biraz daha şeker ilave edebilirsiniz ancak unutmayın ki bu tatlının özelliği ekşiliğidir. Ne kadar az şeker o kadar güzel. Damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Ocağın altını açın ve Isınmaya başladığında yavaşca nişastayı seyrelttiğiniz suyu ilave ederek koyu muhallebi kıvamı alana kadar pişirmeye devam edin. Dilerseniz kaselere, yada tepsiye dökerek kesip servis edebilirsiniz.

İlerleyen günlerde ekibimizce yapılışı videolu olarak (daha önce kavanozlanmış şıradan) yapılarak paylaşılacaktır.

* Eğer daha sonra tüketmek isterseniz, üzüm suyunu hazırladığınızda kavanozlara doldurup ters çevirirseniz uzun süre saklayabilirsiniz. Vakumlanacağından en az 6 ay taze kalacaktır. Soğutup tek yapmalık olarak buzluğada atabilirsiniz. Yapılışı üzüm sezonunda (Eylül) videolu olarak paylaşılacak.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ